AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: JAMBALAYA

Uwielbiam Nowy Orlean (o naszej wycieczce do tego miasta możecie przeczytać tutaj). Nie tylko za klimatyczna Francuską Dzielnicę, Bourbon Street, magię i nutkę tajemniczości unoszącą się nad miastem oraz wszechobecne dźwięki nowoorleańskiego jazzu, ale również (a może przede wszystkim!) za niezwykłe kulinarne doznania. Nie wiem, czy gdziekolwiek indziej poznałam tyle nowych smaków i czy gdziekolwiek indziej stałam tyle czasu w kolejkach, by zjeść lunch w jednym z kultowych miejsc 😉 Jedna z potrawa, szczególnie utkwiła mi w pamięci – przepyszna jambalaya, potrawa jednogarnkowa na bazie warzyw, kurczaka, pikantnej wędzonej kiełbasy i krewetek oraz ryżu. Postanowiłam odtworzyć ten nowoorleański, a w zasadzie kreolski smak w domu i przygotować moją własną jambalayę.

jambalaya1

Z jambalayą jest trochę jak z bigosem – każdy robi po swojemu, przez co trudno znaleźć jeden uniwersalny przepis. Gdy próbowałam zasięgnąć języka u koleżanki, której rodzina pochodzi z Luizjany i która sama jest specjalistką od nowoorleańskich smaków, zdradziła mi ona, że podstawą jambalayi jak i większości kreolskich potraw jest… zasmażka. Zaintrygowało mnie to niesamowicie, bo zasmażka kojarzyła mi się raczej z polską kuchnią, zawiesistymi sosami, a nie luizjańskimi smakami. Ale sprawdziłam kilka przepisów i faktycznie, większość z nich mówi o zasmażce, a tylko niewielka część proponuje przygotowanie jambalayi bez tego składnika. Choć ja na co dzień nie zagęszczam potraw w ten sposób, tutaj postanowiłam zdać się na wiedzę specjalistów. Jedni zasmażkę robią na maśle, inni na oleju (ja za radą koleżanki zdecydowałam się na masło) i łączą tłuszcz w różnych proporcjach z mąką (ja połączyłam 1:2).

Mocno mnie zdziwiło, gdy koleżanka poleciła mi obejrzenie filmiku na youtube z instrukcją robienia owej zasmażki – wydawało mi się, że połączenie masła z mąką nie może się nie udać 😉 Otóż, jak widać, może a sekretem nowoorleańskiej zasmażki jest jej kolor – powinien być średnio lub mocno brązowy. Oznacza to, że zasmażkę trzeba robić sporo dłużej, niż zwykłą polską. Ja swoją robiłam jakieś 20 min zanim zmieniła kolor na akceptowalny 😉 przez calutki czas intensywnie mieszając (ponieważ bardzo łatwo jest zasmażkę przypalić – wtedy musimy zacząć na nowo). Polecam, świetne ćwiczenie na bicka ;)))) Na koniec do zasmażki dodajemy posiekaną cebulę i zostawiamy na parę godzin (albo na noc) w lodówce dzięki czemu zyska ona głęboki, niepowtarzalny smak.

Oczywiście robiąc swoją pierwszą jambalayę w życiu zmontowałam ze sobą trzy różne przepisy i pokombinowałam po swojemu :)) Ale rezultat wyszedł pyyyszny i z całym sercem polecam Wam jego wypróbowanie.

jambalaya2

Składniki:

  • mąka i masło na zasmażkę (ja dodałam w proporcji 2:1, około 200g mąki i 100g masła)
  • posiekana średnia cebula
  • pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę (mała podwójna)
  • pikantna kiełbasa wędzona, pokrojona w plasterki (dwie spore kiełbasy, ok. pół kg – ja użyłam andouille)
  • krewetki – ok. pół kg (surowe, najlepiej świeże – u mnie obrane i bez ogonków)
  • posiekany papryka – (u mnie trzy średnie: czerwona, żółta i zielona plus jedna papryczka jalapeno)
  • posiekany seler  (około 20 dkg)
  • posiekany czosnek (1-2 ząbki)
  • puszka (ok. 400g) tartych pomidorów (moje były w kawałkach więc zblendowałam jej na pomidorowe purree plus mała puszka (ok. 100g) sosu pomidorowego
  • 600ml bulionu z kurczaka
  • 300-400 gram ryżu (może być biały lub brązowy – ja użyłam żółtego czyli białego ryżu z przyprawami)
  • ok. 2 łyżki przyprawy kreolskiej (w USA polecam Zatarain’s Creole Seasoning, w Polsce można przygotować ją samemu z soli, czosnku, papryczki chilli, słodkiej papryki, sproszkowanej cebuli i odrobiny cukru)
  • pół łyżeczki tymianki, 1/4 pieprzu cayenne, liść laurowy, opcjonalnie pieprz i sól do smaku (ja nie dodawałam wcale)
  • posiekany szczypior do dekoracji

 

Przygotowanie:

Zasmażkę można zrobić dzień wcześniej i wstawić ją do lodówki na noc. Na rozgrzanej patelni masło mieszamy z mąką i smażymy tak długo na średnim ogniu (nie przestając mieszkać ani na moment i nie spuszczając z oka!) aż zmieni kolor na średnio brązowy (u mnie zajęło to niecałe 20min) . Zasmażkę łatwo jest spalić, dlatego trzeba być bardzo ostrożnym a gdy pojawi się chociażby jedna czarna plamka świadcząca o przypaleniu, to wyrzucić całość i zacząć od nowa 😉 Na sam koniec zmniejszamy ogień i dodajemy posiekaną cebulę. Dalej intensywnie mieszamy, pozwalają cebuli usmażyć się w zasmażce. Zostawiamy na kilka godzin, albo na noc.

Na rozgrzaną sporą patelnię wrzucamy paprykę, seler i czosnek, dolewamy odrobinkę wody i chwilę dusimy, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy zasmażkę i mieszamy całość, by wszystkie składniki połączyły się. Dodajemy kurczaka i kiełbasę i smażymy około 5 min, aż kurczak przestanie być różowy 😉 Wtedy dodajemy bulion, pomidory, ryż i przyprawy (lepiej dodać mniej kreolskiej mieszanki i w razie czego doprawić później) i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy to wszystko, mieszając od czasu do czasu przez około 25min, aż ryż będzie miękki. Wtedy wrzucamy krewetki, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, aż krewetki zmienią kolor i nie będą surowe. Próbujemy, czy danie jest wystarczająco pikantne (powinno być pikantne!) i w razie potrzeby doprawiamy. Dekorujemy świeżym szczypiorem i serwujemy na talerze głodomorów:)

jambalaya3

Smacznego!

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis 🙂 Albo możecie wpaść do nas na jambalayę – przygotowując ten post upichciłam wieeelki gar tej potrawy i obawiam się, że we dwójkę będziemy to jeść przez tydzień 😀

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz