AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: BANANA BREAD

Każdy, kto był kiedyś w Stanach, wie, że próbowanie amerykańskiego chleba to raczej traumatyczne przeżycie 😉 To co my używamy wyłącznie jako chleb tostowy i opiekamy w tosterze, oni jedzą normalnie w formie kanapki. Amerykański chleb jest miękki, gumowy i zupełnie bez wyrazu – żaden Polak, który zna smak prawdziwego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką nigdy nie zje tego ze smakiem.

Chleb jest niedobry, ale co innego popularne w Ameryce chlebki – te są zdecydowanie warte spróbowania! Jest coś pomiędzy chlebem a ciastem – oni jedno i drugie nazywają bread, ja wszystkie smakowe wersje będę nazywać chlebkami, w przeciwieństwie do bezsmakowego amerykańskiego chleba).

*

W październiku prezentowałam Wam pyszny chlebek dyniowy (po przepis zapraszam tutaj), dziś kolej na chlebek bananowy. Jeśli lubicie smak bananów i macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub do przedpołudniowej kawy to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂 Niezbyt zdrowe składniki zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami, więc ci z Was, którzy są diecie również mogą się skusić na ten smakołyk. Najlepszym komplementem dla moich wypieków jest szybkość ich konsumpcji:) Ten zniknął błyskawicznie, dobrze, że zdążyłam zrobić kilka fotek :))))

bananabread2

Składniki:

3-4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)

2 jajka

3 łyżki miodu

3 łyżki oleju kokosowego

1,5 szklanki mąki gryczanej

szczypta soli

1 łyżka proszku do pieczenia

0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

(oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę może zamiast mąki gryczanej użyć mąki pszennej, zamiast miodu – cukier, a olej kokosowy zastąpić zwykłym olejem słonecznikowym)

bananabread3

Przygotowanie:

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni C. W jednej misce rozgnieść banany wraz z olejem kokosowym, jajkami i miodem – całość zblendować/zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mokre składniki wlewaj stopniowo do suchych cały czas mieszając z pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Wylać masę do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec około 50 min (jeśli wierzch zacznie się mocno brązowić można przykryć go papierem do pieczenia).

bananabread1

Smacznego! Mam nadzieję, że chlebek bananowy Wam zasmakuje! 🙂

Zapisz

You Might Also Like

18 komentarzy

  • Reply
    Anonimowy
    21 lutego 2016 at 16:38

    Idę piec chlebek 😀
    Pozdrawiam, Monika

    • Reply
      kashienka
      25 lutego 2016 at 16:41

      Miłego pieczenia! Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂

  • Reply
    Kinga
    21 lutego 2016 at 17:01

    Robiłam go niedawno i bardzo mi smakował:)

    • Reply
      kashienka
      25 lutego 2016 at 16:42

      Chlebek bananowy jest przepyszny <3

  • Reply
    Anonimowy
    22 lutego 2016 at 19:19

    Upieklam i pozarli w 5 min. Ide piec drugi.
    Agulaw

    • Reply
      kashienka
      25 lutego 2016 at 16:43

      Nie ma dla mnie lepszej recenzji tego przepisu :))))))))

  • Reply
    Anonimowy
    23 lutego 2016 at 15:39

    Uwielbiam banany wiec musze koniecznie wyprowabowac przepis :))))

    • Reply
      kashienka
      25 lutego 2016 at 16:44

      Jak lubisz banany to powinien Ci smakować 🙂

  • Reply
    zielonakaruzela-kasia
    23 lutego 2016 at 16:53

    Następny w kolejce – bananowy z orzechami! Musi być pyszny 🙂

    • Reply
      kashienka
      25 lutego 2016 at 16:45

      Powiem nieskromnie – jest 🙂

  • Reply
    Zielona Karuzela
    25 lutego 2016 at 07:56

    Najlepsze ciasto <3 Uwielbiamy! 🙂

    • Reply
      kashienka
      25 lutego 2016 at 16:45

      Ja też uwielbiam, jedno z ulubionych 🙂

  • Reply
    Daga
    13 sierpnia 2016 at 21:16

    Plan na jutro!!
    A robisz czasem corn bread? Pamietam, ze wybitnie mi smakował w USA….

    • Reply
      kashienka
      14 sierpnia 2016 at 16:46

      Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam! Muszę koniecznie spróbować i pokazać na blogu 🙂

  • Reply
    Jaga
    21 sierpnia 2017 at 20:51

    Przepis idealny!! Za każdym razem, gdy robię ten chlebek z przepisów znalezionych w internecie wściekam się, bo “coś z nim nie tak”. Ten natomiast wyszedł idealnie! Pozdrowienia z Krakowa 🙂

    • Reply
      kashienka
      22 sierpnia 2017 at 02:27

      Nawet nie wiesz, jak bardzo mnie to cieszy <3

  • Reply
    Natalia
    19 lutego 2018 at 14:49

    Przepis wydaje się być prosty a chlebek z pewnością dobrze smakuje. Na pewno wypróbuję Twój przepis. 🙂

    • Reply
      kashienka
      20 lutego 2018 at 16:06

      Bardzo polecam! 🙂 No i daj znać jak wyszedł ^^

    Leave a Reply