AMERYKA OD KUCHNI: BANANA BREAD

2186 Wyświetleń 16 komentarzy

Każdy, kto był kiedyś w Stanach, wie, że próbowanie amerykańskiego chleba to raczej traumatyczne przeżycie 😉 To co my używamy wyłącznie jako chleb tostowy i opiekamy w tosterze, oni jedzą normalnie w formie kanapki. Amerykański chleb jest miękki, gumowy i zupełnie bez wyrazu – żaden Polak, który zna smak prawdziwego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką nigdy nie zje tego ze smakiem.

Chleb jest niedobry, ale co innego popularne w Ameryce chlebki, czyli coś pomiędzy chlebem a ciastem – te są zdecydowanie warte spróbowania! (oni jedno i drugie nazywają bread, ja wszystkie smakowe wersje będę nazywać chlebkami, w przeciwieństwie do bezsmakowego amerykańskiego chleba).

W październiku prezentowałam Wam pyszny chlebek dyniowy (po przepis zapraszam tutaj), dziś kolej na chlebek bananowy. Jeśli lubicie smak bananów i macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub do przedpołudniowej kawy to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂 Niezbyt zdrowe składniki zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami, więc ci z Was, którzy są diecie również mogą się skusić na ten smakołyk. Najlepszym komplementem dla moich wypieków jest szybkość ich konsumpcji:) Ten zniknął błyskawicznie, dobrze, że zdążyłam zrobić kilka fotek :))))

bananabread2

Składniki:

3-4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)

2 jajka

3 łyżki miodu

3 łyżki oleju kokosowego

1,5 szklanki mąki gryczanej

szczypta soli

1 łyżka proszku do pieczenia

0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

(oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę może zamiast mąki gryczanej użyć mąki pszennej, zamiast miodu – cukier, a olej kokosowy zastąpić zwykłym olejem słonecznikowym)

bananabread3

Przygotowanie:

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni C. W jednej misce rozgnieść banany wraz z olejem kokosowym, jajkami i miodem – całość zblendować/zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mokre składniki wlewaj stopniowo do suchych cały czas mieszając z pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Wylać masę do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec około 50 min (jeśli wierzch zacznie się mocno brązowić można przykryć go papierem do pieczenia).

bananabread1

Smacznego! Mam nadzieję, że chlebek bananowy Wam zasmakuje! 🙂

Zapisz

16 Komentarzy
  • Anonimowy 21 lutego 2016, 16:38 Odpowiedz

    Idę piec chlebek 😀
    Pozdrawiam, Monika

    • kashienka 25 lutego 2016, 16:41

      Miłego pieczenia! Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂

  • Kinga 21 lutego 2016, 17:01 Odpowiedz

    Robiłam go niedawno i bardzo mi smakował:)

    • kashienka 25 lutego 2016, 16:42

      Chlebek bananowy jest przepyszny <3

  • Anonimowy 22 lutego 2016, 19:19 Odpowiedz

    Upieklam i pozarli w 5 min. Ide piec drugi.
    Agulaw

    • kashienka 25 lutego 2016, 16:43

      Nie ma dla mnie lepszej recenzji tego przepisu :))))))))

  • Anonimowy 23 lutego 2016, 15:39 Odpowiedz

    Uwielbiam banany wiec musze koniecznie wyprowabowac przepis :))))

    • kashienka 25 lutego 2016, 16:44

      Jak lubisz banany to powinien Ci smakować 🙂

  • zielonakaruzela-kasia 23 lutego 2016, 16:53 Odpowiedz

    Następny w kolejce – bananowy z orzechami! Musi być pyszny 🙂

    • kashienka 25 lutego 2016, 16:45

      Powiem nieskromnie – jest 🙂

  • Zielona Karuzela 25 lutego 2016, 07:56 Odpowiedz

    Najlepsze ciasto <3 Uwielbiamy! 🙂

    • kashienka 25 lutego 2016, 16:45

      Ja też uwielbiam, jedno z ulubionych 🙂

  • Daga 13 sierpnia 2016, 21:16 Odpowiedz

    Plan na jutro!!
    A robisz czasem corn bread? Pamietam, ze wybitnie mi smakował w USA….

    • kashienka 14 sierpnia 2016, 16:46

      Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam! Muszę koniecznie spróbować i pokazać na blogu 🙂

  • Jaga 21 sierpnia 2017, 20:51 Odpowiedz

    Przepis idealny!! Za każdym razem, gdy robię ten chlebek z przepisów znalezionych w internecie wściekam się, bo „coś z nim nie tak”. Ten natomiast wyszedł idealnie! Pozdrowienia z Krakowa 🙂

    • kashienka 22 sierpnia 2017, 02:27

      Nawet nie wiesz, jak bardzo mnie to cieszy <3

Skomentuj

Przepis wynik *