Każdy, kto był kiedyś w Stanach, wie, że próbowanie amerykańskiego chleba to raczej traumatyczne przeżycie 😉 To co my używamy wyłącznie jako chleb tostowy i opiekamy w tosterze, oni jedzą normalnie w formie kanapki. Amerykański chleb jest miękki, gumowy i zupełnie bez wyrazu – żaden Polak, który zna smak prawdziwego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką nigdy nie zje tego ze smakiem.
Chleb jest niedobry, ale co innego popularne w Ameryce chlebki – te są zdecydowanie warte spróbowania! Jest coś pomiędzy chlebem a ciastem – oni jedno i drugie nazywają bread, ja wszystkie smakowe wersje będę nazywać chlebkami, w przeciwieństwie do bezsmakowego amerykańskiego chleba).
*
W październiku prezentowałam Wam pyszny chlebek dyniowy (po przepis zapraszam tutaj), dziś kolej na chlebek bananowy. Jeśli lubicie smak bananów i macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub do przedpołudniowej kawy to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂 Niezbyt zdrowe składniki zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami, więc ci z Was, którzy są diecie również mogą się skusić na ten smakołyk. Najlepszym komplementem dla moich wypieków jest szybkość ich konsumpcji:) Ten zniknął błyskawicznie, dobrze, że zdążyłam zrobić kilka fotek :))))
Składniki:
3-4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
2 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju kokosowego
1,5 szklanki mąki gryczanej
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
(oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę może zamiast mąki gryczanej użyć mąki pszennej, zamiast miodu – cukier, a olej kokosowy zastąpić zwykłym olejem słonecznikowym)
Przygotowanie:
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni C. W jednej misce rozgnieść banany wraz z olejem kokosowym, jajkami i miodem – całość zblendować/zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę gryczaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mokre składniki wlewaj stopniowo do suchych cały czas mieszając z pomocą łyżki lub miksera na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypać orzechy włoskie i wymieszać łyżką. Wylać masę do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec około 50 min (jeśli wierzch zacznie się mocno brązowić można przykryć go papierem do pieczenia).
Smacznego! Mam nadzieję, że chlebek bananowy Wam zasmakuje! 🙂
18 komentarzy
Anonimowy
21 lutego 2016 at 16:38Idę piec chlebek 😀
Pozdrawiam, Monika
kashienka
25 lutego 2016 at 16:41Miłego pieczenia! Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Kinga
21 lutego 2016 at 17:01Robiłam go niedawno i bardzo mi smakował:)
kashienka
25 lutego 2016 at 16:42Chlebek bananowy jest przepyszny <3
Anonimowy
22 lutego 2016 at 19:19Upieklam i pozarli w 5 min. Ide piec drugi.
Agulaw
kashienka
25 lutego 2016 at 16:43Nie ma dla mnie lepszej recenzji tego przepisu :))))))))
Anonimowy
23 lutego 2016 at 15:39Uwielbiam banany wiec musze koniecznie wyprowabowac przepis :))))
kashienka
25 lutego 2016 at 16:44Jak lubisz banany to powinien Ci smakować 🙂
zielonakaruzela-kasia
23 lutego 2016 at 16:53Następny w kolejce – bananowy z orzechami! Musi być pyszny 🙂
kashienka
25 lutego 2016 at 16:45Powiem nieskromnie – jest 🙂
Zielona Karuzela
25 lutego 2016 at 07:56Najlepsze ciasto <3 Uwielbiamy! 🙂
kashienka
25 lutego 2016 at 16:45Ja też uwielbiam, jedno z ulubionych 🙂
Daga
13 sierpnia 2016 at 21:16Plan na jutro!!
A robisz czasem corn bread? Pamietam, ze wybitnie mi smakował w USA….
kashienka
14 sierpnia 2016 at 16:46Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam! Muszę koniecznie spróbować i pokazać na blogu 🙂
Jaga
21 sierpnia 2017 at 20:51Przepis idealny!! Za każdym razem, gdy robię ten chlebek z przepisów znalezionych w internecie wściekam się, bo “coś z nim nie tak”. Ten natomiast wyszedł idealnie! Pozdrowienia z Krakowa 🙂
kashienka
22 sierpnia 2017 at 02:27Nawet nie wiesz, jak bardzo mnie to cieszy <3
Natalia
19 lutego 2018 at 14:49Przepis wydaje się być prosty a chlebek z pewnością dobrze smakuje. Na pewno wypróbuję Twój przepis. 🙂
kashienka
20 lutego 2018 at 16:06Bardzo polecam! 🙂 No i daj znać jak wyszedł ^^