AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: PUMPKIN PIE

Dokładnie trzy lata temu, na początku października październiku opublikowałam na blogu pierwszy przepis w ramach cyklu “Ameryka od kuchni”. Był to przepis na ciasto dyniowe, czyli bardzo popularne tutaj Pumpkin Pie. Dzisiaj wracam do Was z drugą wersją tego ciasta 🙂 Wtedy zaprezentowałam Wam Pumpkin Pie w wersji zdrowszej i bardziej dietetycznej (przepis znajdziecie tutaj). Dzisiaj pokażę Wam jak wykonać tradycyjną wersję tego kultowego amerykańskiego ciacha 🙂 Gotowi?

 

Składniki

Spód ciasta:

  • 115 gram roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160 gram mąki

 

Masa dyniowa:

  • 450 gram puree dyniowego *
  • 400 gram słodkiego mleka skondensowanego
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatałowej, 0,5 startych goździków, szczypta soli (bądź zamiast tego dwie pełne łyżeczki Pumpkin Pie Spice, jeśli ktoś ma dostęp do takiej przyprawy)
  • (opcjonalnie) bita śmietana do dekoracji

(*Wiem, że w polskim sklepach na próżno szukać gotowego puree dyniowego w puszce, które tutaj w październiku jest niemalże wszędzie. Jednak rakie  puree można bez problemu zrobić samodzielnie! Ja w Polsce robiłam dyniowe puree z dyni hokkaido. Wystarczy przekroić dynię na pół i wydrążyć  środek z pestkami. Następnie pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około godzinę w temperaturze 200 stopni. Potem przestudzić, obrać ze skrórki, zblendować i puree dyniowe jest gotowe :))

Jak przygotować?

Dokładnie wymieszaj ze sobą masło, olej, cukier i sól w jednej misce. Następnie dodaj odmierzoną mąkę i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Wysyp masę do okrągłego naczynia do pieczenia (ok. 22 cm średnicy) i ugniatając palcami równomiernie rozprowadź je w naczyniu, formując spód i boki ciasta. Przykryj folią i schłodź w lodówce przez ok. 30 min. Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj ze sobą używając miksera. Następnie wylej na schłodzony spód ciasta. Piecz około 50 min, aż wierzch ciasta nie zacznie delikatnie brązowieć. Wystudź. Przed podaniem możesz udekorować ciasto odrobiną bitej śmietany 🙂

Smacznego!