AMERYKA OD KUCHNI: PUMPKIN BREAD

1171 Wyświetleń 22 komentarze
Październik to zdecydowanie miesiąc dyni. Żadne warzywo nie jest obecnie tak chętnie kupowane jak właśnie bogata w witaminy z gruby B, betakaroten, potas, fosfor oraz wapń dynia. W Ameryce dynia jest przede wszystkim symbolem nadchodzącego święta Halloween. Ciężko znaleźć w okolicy dom, który nie jest przyozdobiony kilkoma ciężkimi pomarańczowymi warzywami z obowiązkowo wyciętymi wzorami. Ale dynia nie triumfuje wyłącznie w dziedzinie domowych dekoracji – równie chętnie jest wykorzystywana w kuchni.
 
Plackowi dyniowemu, którego nieco lżejszą wersję prezentowałam Wam w zeszłym roku (zapraszam tutaj) popularnością dorównuje dyniowy chlebek, który pokażę Wam w dzisiejszym poście. Można go skosztować w kawiarniach, kupić w amerykańskich sklepach, ale najlepiej jest przygotować go samodzielnie w domu 🙂 Przepis, który Wam dzisiaj zaprezentuję jest naprawdę prosty, a chlebek wychodzi bardzo smaczny – zwarty, wilgotny i słodki. Według mnie bliżej mu w smaku do keksu niż chleba, zwłaszcza jak do smaku doda się żurawiny i rodzynek, jak zrobiłam to ja, tworząc własną wersję chlebka dyniowego.
Składniki (na jeden duży chlebek dyniowy w formie ok. 32x13cm):
ok. 450g puree z dyni*
ok. 400g mąki
ok. 550g cukri
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
szklanka oleju
pół szklanki wody (opcjonalnie)
do smaku (opcjonalnie): suszona żurawina i rodzynki
Przygotowanie:
Formę wysmarować tłuszczem i delikatnie obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy pomieszać w dużej misce. Dodać puree dyniowe, olej, wodę, jajka i zmiksować to wszystko razem. Na tym etapie, jeśli mamy ochotę, można dodać żurawinę i rodzynki. Wylać masę do przygotowanej uprzednio formy i piec przez około godzinę, aż do względnej suchości patyczka.
 
* Puree dyniowe można znaleźć w każdym amerykańskim sklepie, a w okolicy października na niemal każdej sklepowej półce 😉 W zeszłym roku, sama kupiłam takie gotowe i błędnie założyłam, że w polskich sklepach będzie podobnie. W tym roku szykując moje dyniowe potrawy w Polsce szukałam oczywiście puszki z puree w markecie, niestety nadaremnie. Jednak jak się nie ma, co się lubi, to trzeba uruchomić kreatywność. Tegoroczne puree zrobiłam więc sama. Dynię (używałam odmiany hokkaido) przekroiłam na pół i wydrążyłam środek z pestkami. Pokroiłam na kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam przez około godzinę w temp. 200stopni. Przestudziłam, obrałam ze skórki, zblendowałam i voila – miałam puree takie samo jak z amerykańskiego sklepu, a nawet lepsze bo bez konserwantów 😉

 

Smacznego! Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis 🙂

Zapisz

22 Komentarzy
  • monica hein 20 października 2015, 01:51 Odpowiedz

    ja wczoraj pieklam banana bread i ostatnio tez pieklam pumpkin cookies i pumpkin oats banana muffins! pycha!

    • kashienka 31 października 2015, 21:08

      Ja właśnie chcę się zabrać za Banana Bread niebawem 🙂 Nigdy w życiu nie piekłam!

  • Madzia Rębowiecka 20 października 2015, 08:31 Odpowiedz

    prezentuje się smakowicie 🙂

    • kashienka 31 października 2015, 21:09

      Dziękuję!

  • Paulina 20 października 2015, 14:15 Odpowiedz

    Wygląda pysznie!

    • kashienka 31 października 2015, 21:10

      Dziękuję!

  • Paula 21 października 2015, 18:30 Odpowiedz

    Pyszności 🙂

    • kashienka 31 października 2015, 21:10

      Oj tak – ciężko się nie skusić na kawałek albo dwa 🙂

  • Anonimowy 22 października 2015, 20:01 Odpowiedz

    Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 zawsze wyprobowuje i mam namiastke amerykanskiej kuchni w swoim domu 🙂

    • kashienka 31 października 2015, 21:12

      Bardzo miło mi to słyszeć <3 Cieszę się mega, że korzystacie z tych przepisów!

  • LIFE STYLERKA 23 października 2015, 11:50 Odpowiedz

    Kasiu, ja to mam dopiero hopla na punkcie dyni:) W tym sezonie robię z niej co się tylko da. Mam teraz akurat jedna w domu, więc myślę, że przymierzę się do Twojego chlebka:).

    • kashienka 31 października 2015, 21:13

      U mnie w tym roku szał dyniowy na maksa:D
      Wypróbuj koniecznie – mam nadzieję, że Ci zasmakuje 🙂

  • Mónica - Mes Voyages à Paris 23 października 2015, 17:09 Odpowiedz

    Cool!
    Kisses from Spain!

    Mónica Sors

    MES VOYAGES À PARIS

    NEW CARDIGAN AND BAG!!!

    • kashienka 31 października 2015, 21:15

      Kisses from Poland 🙂

  • Ada 24 października 2015, 12:15 Odpowiedz

    Ciekawy przepis, inspirujący blog pozdrawiam serdecznie 😉

    • kashienka 31 października 2015, 21:16

      Dziękuję za miłe słowa!

  • Gosia-Stare Pianino 26 października 2015, 06:02 Odpowiedz

    wygląda smakowicie:)

    • kashienka 31 października 2015, 21:17

      Dziękuję!

  • Life by Ewelina 26 października 2015, 06:24 Odpowiedz

    Ciekawe jak smakuje, nie jadłam nigdy dyniowego chlebka 🙂

    • kashienka 31 października 2015, 22:02

      Dla mnie smakuje troszkę jak dobry keks – ale warto spróbować samemu, by się przekonać 🙂

  • daywithcoffe 31 października 2015, 23:27 Odpowiedz

    Chlebek wygląda super. Halloween nie obchodzę, a dynie faktycznie są na każdym kroku. No i nie wiedziałam do niedawna, że są takie tanie 🙂

    • kashienka 1 listopada 2015, 23:30

      Tanie (przynajmniej w październiku), a do tego pełne witamin i zdrowych mikroelementów! Zdecydowanie warto wypróbować jeden z dyniowych przepisów 🙂

Skomentuj

Przepis wynik *