AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: PULLED BBQ CHICKEN

Sama nie wierzę, że to robię! Po raz pierwszy od kiedy zrezygnowałam z jedzenia mięsa, pokażę Wam na blogu przepis na danie mięsne! Po raz pierwszy też podzielę się przepisem na coś, czego osobiście nie próbowałam :p Muszą wystarczyć Wam słowa Briana, który stwierdził: “to najlepszy kurczak bbq, który jadłem od daaaawna! Możesz podzielić się przepisem na blogu”. Drugi degustator, Leo, wprawdzie nic nie powiedział, ale tutaj za dobrą monetę biorę szybkość z jaką mała porcja dania zniknęła z jego miseczki 😉 Tak więc dziś na blogu amerykański klasyk dla mięsożernych czytelników – pulled BBQ chicken, czyli szarpany kurczak w sosie barbecue.

*

Choć sama mięsa nie jadam, to nadal przygotowuję mięsne posiłki dla moich chłopaków. Najczęściej idę jednak na łatwiznę i kończy się na piersi kurczaka w kostkę, mielonych z indyka czy pieczonych udkach 😉 Ostatnio jednak wyciągnęłam wciśnięty w jedną z szafek slow cooker, czyli wolnowar, a gdy pochwaliłam się tym na Instastory, dostałam od mojej czytelniczki przepis na pewne kultowe amerykańskie danie. Z powodu akcji #zostańwdomu w kuchni spędzam o wiele więcej czasu niż wcześniej, więc nie zastanawiałam się długo nad wypróbowaniem przepisu. Niech Brian i Leo też mają coś z tej kwarantanny 😉

Osobiście w Polsce nigdy nie spotkałam się z nazwą “szarpany kurczak“, ale za oceanem pulled chicken jest potrawą bardzo popularną. Pierś z kurczaka w sosie przyrządzona w sosie jest krucha i bardzo łatwo rozdziela się na drobne kawałki. Do tego sos barbecue, za którym ja osobiście nie przepadam, ale bez którego kuchnia amerykańska nie mogłaby się obyć! Amerykanie kochają wprost ten charakterystyczny sos o słodkim smaku i zapachu wędzonki.

Składniki:

ok. 1,5 kg piersi z kurczaka

ok. 500 ml sosu barbecue (ja użyłam gotowego: Sweet Baby Ray’s)

30 gramów brązowego cukru

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka oliwy z oliwek

ząbek czosnku lub łyżeczka sproszkowanego czosnku

pół łyżeczki sproszkowanej cebuli

pół łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:

Sos BBQ połączyć z brązowym cukrem, octem jabłkowym i wszystkimi przyprawami i wlać do brytfanny wolnowaru. Piersi z kurczaka w całości również umieścić w tym naczyniu i za pomocą łyżki przykryć je sosem. Gotować na “wyższym” programie przez 3-4 godziny lub na “niższym” przez 6-7 godzin. Gdy wolnowar zakończy program pierś z kurczaka łatwo można rozdzielić na kawałeczki za pomocą dwóch noży. “Poszarpać” w ten sposób całą porcję mięsa i dokładanie wymieszać z sosem w naczyniu.

Takiego kurczaka można serwować na wiele sposobów. Ja zdecydowałam się na tej najbardziej klasyczny – w bułce, z dodatkiem sałatki Coleslaw oraz marynowanego ogórka.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply