AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: CHOCOLATE CHIP COOKIES

Drugi wpis z cyklu Ameryka od kuchni w tym miesiącu! No no, kto by pomyślał? ^^ Ale skoro mamy gości i jest okazja by coś upichcić, więc z niej korzystam. Tym razem zaserwowałam najpopularniejsze ciasteczka w Stanach czyli chocolate chip cookies. A ponieważ zgodnie goście uznali, że wyszły rewelacyjnie (a i ja przez skromność temu nie zaprzeczę:P) to postanowiłam się podzielić przepisem z Wami! Zapraszam wszystkich łasuchów na post 🙂

CHOCOLATE CHIP COOKIES

*

Pamiętam z dzieciństwa taki żart na temat rzekomego skąpstwa Szkotów: “Jak zaczyna się szkocki przepis na ciasto? Pożyczyć trzy jajka…”.  Gdyby zachciano w podobnie subtelny sposób zażartować z wygodnictwa Amerykanów, niemal każdy amerykański musiałby zaczynać się od słów: “Idź do sklepu i kup odpowiedni miks”. Bo jeśli w Stanach ktoś mówi, że upiekł coś specjalnie dla Ciebie, to najczęściej ma na myśli to, że kupił gotowy miks, dodał do niego wody albo jajko i.. włożył wszystko do piekarnika.

Nie inaczej wygląda wszystko z chocolate chip cookies. Do wyboru są albo gotowe ciacha, albo miks do którego dodaje się wyłącznie wodę, albo ciasto w tubie, które wystarczy pokroić i rozłożyć na blasze 😉 Ja jednak postanowiłam zrobić coś “from scratch”, czyli od początku używając normalnych składników, które dostaniecie w każdym polskim sklepie. A dodatkowy plus jest taki, że wykonanie tych ciasteczek jest banalnie proste i szybkie^^

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Składniki:

150 gram białego cukru
150 gram brązowego cukru
225 gram masła (w temp. pokojowej)
1 łyżeczka wanilii
1 jajko
275 gram mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
150 gram pokruszonych orzechów włoskich
350 gram groszków z czekolady deserowej

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. W dużej misce wymieszać oba cukry, masło, jajko i wanilię. Dodać mąką, sodę oczyszczoną, sól i wymieszać dokładnie wszystko (gotowa masa będzie dość sztywna). Na końcu dodać orzechy oraz groszki czekoladowe i delikatnie wymieszać całość. Za pomocą łyżki do lodów nabierać masę i układać takie kulki na blaszce. Ważne jest, by zachować odstęp minimum 3 cm między jedną a drugą surową kulką – ciasteczka podczas pieczenia “rozleją się”. Piec od 8 do 10 min, aż brzegi ciastek będą lekko brązowe (a środki będą wciąż miękkie). Ostudzić lekko przed zdjęciem z blachy, potem przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. I to tyle! Prawda że proste? 🙂

Smacznego!