AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: KEY LIME PIE

Dzisiaj w cyklu “Ameryka od kuchni” zapraszam Was na trochę słodkości 🙂 Z okazji wizyty koleżanki z Kalifornii postanowiłam upiec coś dobrego. Po chwili namysłu uznałam, że nie ma ciasta, które bardziej kojarzy się z Florydą niż Key Lime Pie 🙂 A że tego ciacha nie prezentowałam jeszcze nigdy na blogu to postanowiłam podzielić się przepisem i tutaj. Może ktoś będzie mieć ochotę na wypróbowanie tego florydzkiego specjału? ^^

*

Key Lime Pie to ciasto limonkowe, oparte na bazie specjalnej odmiany limonek o nazwie key lime. Limonki te są malutkie, bardziej kwaskowe i bardziej aromatyczne od większej odmiany tego owocu. Choć wywodzą się z południowo-wschodniej Azji, to wielką popularność zyskały na południu Florydy. To właśnie tutaj, na Florydzie, a dokładnie w okolicach Key West, u schyłku XIX wieku ciasto rozpoczęło swoją historię. Dziś Key Lime Pie jest jednym z bardziej znanych amerykańskich ciast, a jego niezwykłe połączenie smakowe zachwyciło wielu koneserwów.

Orzeźwiająca, kwaskowa masa ciasta idealnie łączy się ze słodką bitą śmietaną oraz kruchym spodem. Choć nigdy nie przepadałam za ciastami cytrynowymi, to muszę przyznać, że Key Lime Pie podbił moje podniebienie od pierwszego kęsa. To taka kwintesencja upalnej Florydy <3 Ciacho jadłam już w kilku wersjach, ale nieskromnie przyznam, że to moje domowe wyszło przepyszne, mimo że piekłam je po raz pierwszy 😉 Mojemu gościowi też smakowało, mam nadzieję, że zasmakuje i Wam!

Składniki:

200-250 gram ciasteczek digestive lub herbatników zbożowych

100 gram masła (w temperaturze pokojowej)

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

2 łyżki startej skórki limonkowej (ja ścierałam skórkę częściowo ze zwykłych limonek, a częściowo z key lime)

3 żółtka

3/4 szklanki soku z limonek (preferowane key lime, ale wyciskanie tych maleństw jest czasochłonne, więc dodałam trochę zwykłych limonek)

200 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ciasteczka digestive dokładnie pokruszyć, dodać lekko roztopione masło i w razie potrzeby 2-3 łyżki wody. Dokładnie połączyć składniki i równomiernie oblepić dno oraz boki okrągłej blaszki bądź ceramicznej formy (moja miała 22 cm średnicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 10 min. Zostawić do wystudzenia.

Żółtka ubijać w mikserze na wysokich obrotach dodając po trochu mleko skondensowane. Miksować około 5 min, aż masa nie będzie gładka i puszysta. Później stopniowo dodawać sok z limonek oraz startą limonkową skórkę. Mieszać jeszcze przez około minutę. Gotową masę wylać na wystudzony spód. Piec przez 15 min w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.

Śmietanę kremówkę ubić na wysokich obrotach, dodając dwie łyżki cukru. Przed podaniem udekorować ciasto bitą śmietaną i posypać odrobiną startej skórki limonki. Można też poszaleć z jakimś ciekawym wzorem 😉 U nas moje ulubione palemki musiały się pojawić i na ciachu ^^ Smacznego!

PS. Leo koniecznie chciał przetestować, czy ciasto aby na pewno jest smaczne.. 😉