AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: VEGAN BROWNIE

Sobota rano i mój wewnętrzny monolog: “Aleee mam ochotę na coś słodkiego!.. Wiem! Upiekę coś! Dawno ‘Ameryki od kuchni’ nie było.. Hmm… to upiekę coś słodkiego i amerykańskiego, genialny plan. Zaraz, zaraz.. jedyne słodkie, jakie uznaje Brian, to coś czekoladowego.. Gości nie mamy, więc musi być z czekoladą, żebym potem sama tego nie jadła. Dobra, czyli słodki deser amerykański, mocno czekoladowy. Aaaa, zapomniałam, że od ponad tygodnia oboje próbujemy diety wegańskiej! Czyli słodkie, amerykańskie, czekoladowe i bez dodatku jajek, masła i mleka?! I ani kawałka mlecznej czekolady?! To jest dopiero wyzwanie kulinarne…”

Jednak jak to mówią, dla chcącego nic trudnego! Internet jest w kwestii przepisów prawdziwą kopalnią inspiracji 🙂 W po pięciu minutach znalazłam dokładnie to, czego szukałam.. Czy może być bardziej amerykańskie ciasto niż brownie? <3

*

Prawdziwe brownie musi przede wszystkim mooocno czekoladowe. Pokrojone w kwadraty niskie ciasto jest zwarte i odrobinę gliniaste. Zwykle do jego przygotowania potrzeba sporo cukru, masła i jajek. Zdziwiłam się, znajdując przepis na brownie, w którym nie widniał żaden z tych składników! Choć na zdjęciu ciasto wyglądało jak klasyczne brownie, to muszę przyznać wątpiłam, że wegańska wersja ciasta będzie w smaku przypominać oryginał. A jednak! Gdy brownie wystygło, ukroiłam sobie kwadracik, spróbowałam i… jeśli ta wersja nie smakuje identycznie jak klasyczne brownie, to baaardzo mocno je przypomina 🙂 Polecam wypróbować je wszystkim, nie tylko tym na wegańskiej diecie! Jedyne co ja bym zmieniła w tym przepisie, to dodała do mojego brownie orzechów. W oryginalnym przepisie ich nie było i zupełnie o nich nie pomyślałam.

Jesteście ciekawi jak przygotować wegańską wersję brownie? 🙂

Składniki:

  • 65 gram mąki (ja użyłam bananowej, bo taka była w oryginalnym przepisie i akurat była w sklepie, ale zdaję sobie sprawę, że w PL może być bardzo trudno dostępna – użyjcie więc innej, jakiej akurat używacie w domu)
  • 65 gram kakao (dobrej jakości, niesłodzonego)
  • 1 puszka cieciorki (400g), odsączonej i wypłukanej
  • 240 ml mleka migdałowego
  • pasta daktylowa (ok. 15 sporych daktyli zblendowanych z 240 ml wody)
  • 100 gram czekolady wegańskiej lub wegańskich groszków czekoladowych (o wysokiej zawartości kakao)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Cesjusza. Mąkę mieszamy wraz z kakao w dużej misce. Blendujemy cieciorkę wraz z mlekiem migdałowym na gładką masę i dodajemy do suchych składników. Blendujemy daktyle z wodą i otrzymaną pastę dodajemy do miski z resztą składników. Mieszamy wszystko dokładnie, aż masa będzie jednolita. Roztapiamy czekoladę/groszki czekoladowe w mikrofali lub w garnku i dodajemy płynną masę czekoladową do gotowej reszty składników. Chwilę mieszamy, po czym wylewamy ciasto na niewielką formę (najlepiej kwadratową 20x20cm), posmarowaną wcześniej odrobiną oleju. Pieczemy ok. 35min. Studzimy minimum godzinę, po czym kroimy na kwadraty i zajadamy się deserem 🙂 Ponoć świetnie smakuje ze szklanką zimnego mleka, oczywiście roślinnego, skoro przepis wegański ;)))))))

Smacznego!