AMERYKA OD KUCHNI: CARAMEL APPLES

1871 Wyświetleń 10 komentarzy

Skoro Halloween nadchodzi wielkimi krokami, to czas na jakiś halloweenowi smakołyk! Półki w sklepach aż uginają się pod ciężarem najróżniejszych cukierków, które za chwilę wylądują w workach dzieci chodzących po domach sąsiadów a sklepy i cukiernie prześcigają się w wymyślaniu nowych „strasznych” babeczek i ciasteczek. U mnie natomiast będzie nieco owocowo, choć równie słodko i pysznie. 😉

*

Jabłka w karmelu to bardzo popularny deser, który świeci triumfy właśnie w okresie jesienno-halloweenowym. Amerykańskie dzieciaki je uwielbiają a i dorośli nie raz skuszą się na taki słodki kąsek. Wyglądają  efektownie, więc często pojawiają się na imprezach. W Polsce nigdy nie miałam okazji spróbować takiego smakołyku, dlatego gdy po raz pierwszy zostałam nim poczęstowana podczas pierwszego roku w USA to z wielkim zaciekawieniem spróbowałam tej mało dietetycznej wersji owocu. Ponieważ uwielbiam karmel i jabłka – bardzo mi to zasmakowało i dlatego w tym roku postanowiłam się podzielić się z Wami przepisem.

Zacznijmy od tego, że żaden rasowy Amerykanin nie przyrządza tego deseru samodzielnie w domu 😉 Na jesień w sklepach aż roi się od gotowych, zapakowanych karmelowych jabłek. Można kupić je pojedynczo lub pakowane po kilka w każdym markecie.

caramelapple1

Jednak czasem zdarzy się, że Amerykanin ma ochotę odrobinę samodzielnego kucharzenia… Wtedy udaje się do sklepu i … kupuje plastry karmelu, którymi owija jabłko 😀 Kto teraz strzelił facepalma, to proszę pamiętać, że naród ten w supermarkecie kupuje gotowane jajka a większość pań domu nie ma bladego pojęcia, że pankejka można przyrządzić bez użycia gotowego miksu 😉

caramelapple2

Ponieważ nigdy w Polsce nie widziałam gotowych jabłek w karmelu ani tym bardziej – karmelowych plastrów do owinięcia jabłek, ja na potrzeby bloga postanowiłam przyrządzić przysmak halloweenowy od zera we własnej kuchni 🙂 I zajęło mi to całe 20 min!

caramelapple3

Uwaga! Wiele osób dodaje czerwonego barwnika do karmelu, by nadać jabłkom czerwony kolor – ja zamiast tego kupiłam czerwone jabłuszka i pilnowałam by mój karmel za bardzo nie zmienił koloru.  Niektórzy podają też same jabłka z karmelem, a niektórzy zdobią je orzechami – ja zdecydowałam się na opcję numer dwa bo uważam, że orzeszki świetnie dopełniają smak jabłek.

Składniki

  • 6 jabłek (najlepiej małe i słodkie)
  • 250 g cukru trzcinowego lub białego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 6  krótkich patyczków (można przełamać na pół długie patyczki szaszłykowe)
  • (opcjonalnie) odrobina cynamonu
  • orzechy włoskie pokruszone na malutkie kawałeczki

 

caramelapple4

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, odrywamy ogonki i w ich miejsce wkładamy patyczki. Deskę do krojenia wykładamy papierem do pieczenia – będziemy na niej kłaść gotowe karmelowe jabłka. Do małego rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę, miód i posypujemy odrobiną cynamonu. Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu aż cukier i pozostałe składniki zmienią się w karmel (ahh ten zapach!). Gdy karmel jest już gotowy zanurzamy w nim jabłka na patyku (uwaga na gorący karmel – łatwo się poparzyć), pozwalamy nadmiarowi karmelu ociec do rondelka i wkładamy do miseczki z pokruszonymi orzeszkami. Gdy jabłko jest oblepione orzeszkami – odkładamy je na przygotowany papier. Deser przechowujemy w chłodnym miejscu. Prawda, że proste? 🙂 Smacznego!

caramelapple5

Zapisz

10 Komentarzy
  • Paulina G Lifestyle 30 października 2016, 09:55 Odpowiedz

    Wyglądają smakowicie ! 😉
    Brawa dla Ciebie, że mimo wszystko zdecydowałaś się i przygotowałaś samodzielnie ! 😉

    • kashienka 31 października 2016, 21:50

      A smakują jeszcze lepiej – polecam!
      Jeśli prezentuję jakiś przepis na blogu to staram się najpierw sprawdzić go samodzielnie 😀

  • kama 30 października 2016, 23:01 Odpowiedz

    Wczoraj zobaczyłam przepis a już dzisiaj przygotowywałam te jabłuszka! Wyszły przepysznie <3 Dziękuję za tę amerykańską inspirację – w życiu nie jadłam takich jabłek!
    ps. rozśmieszył mnie karmel do owijania jabłek 😀

    • kashienka 31 października 2016, 21:51

      Super – mam nadzieję, że wyszły i Ci smakowały 🙂

  • Justyna 31 października 2016, 18:59 Odpowiedz

    Jak to apetycznie wygląda!

    • kashienka 31 października 2016, 21:51

      I tak samo smakuje – zdecydowanie polecam ten smakołyk 🙂

  • Pantofelwpodrozy 2 listopada 2016, 21:15 Odpowiedz

    Jabłka na zdjęciu wyglądają niesamowicie!

    • kashienka 4 listopada 2016, 00:25

      Smakują równie pysznie :)))) Dzięki!

  • Elzbieta 13 sierpnia 2017, 07:23 Odpowiedz

    Dziekuje za podanie przepisu.☺

    • kashienka 13 sierpnia 2017, 16:56

      Proszę bardzo! Mam nadzieję, że deser zasmakuje! 🙂

Skomentuj

Przepis wynik *