AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: MAC&CHEESE

Dziś przedstawię Wam klasyk zza oceanu. Bez macaroni&cheese, czyli makaronu zapiekanego z sosem serowym, nie byłoby kuchni amerykańskiej. Ta potrawa występuję w wielu różnych wersjach, różniących się przede wszystkim konsystencją masy serowowej, a czasem i dodatkami. Ja pokażę Wam moją wersję potrawy, w smaku bardzo podobną do tej, którą miałam okazję jadać w Stanach. Mac&cheese jest daniem smacznym, ale stanowi niezłą bombę kaloryczną. Już rzut okiem na składniki, pozwoli Wam stwierdzić, że taka potrawa nie mieści się w kanonach żadnej diety 😉 Jednak uważam, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na nieco kulinarnego szaleństwa w amerykańskim stylu i zaserwować bliskim coś takiego:)

*

Moja przygoda z mac&cheese zaczęła się na następny dzień po przylocie do USA. W stołówce zaserwowano nam właśnie taki przysmak, niezbyt zresztą smaczny, a ja zastanawiałam się kto wpadł na takie dziwne połączenie: makaron z żółtym serem!? Dopiero później dowiedziałam się, że jest to potrawa kultowa, a wykonana w domu, smakuje zupełnie inaczej i o dziwo – całkiem smacznie. Polubiłam to danie i czasem zdarza mi się je jeść, choć z uwagi na moją nietolerancję laktozy – zawsze w malutkich ilościach. Amerykanie najczęściej jedzą macaroni&cheese jako dodatek do kolacji, obok mięs i warzyw, a w restauracjach pojawia się jako side-dish, obok frytek czy pieczonych ziemniaków. Ja przygotowując ten wpis, z uwagi na wysokość kaloryczność potrawy, zaserwowałam rodzince mac&cheese jako obiadowe danie główne. Muszę przyznać, że sprawdziło się ono w tej roli doskonale 🙂

Składniki: 

400g makaronu kolanka
250g sera typ cheddar
150ml gęstej śmietany (18%)
500ml mleka
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
przyprawy: pieprz, sól oraz starta gałka muszkatołowa – wedle uznania

 

 

Przygotowanie:

Zetrzeć ser na tarce o średnich oczkach. Makaron ugotować na półtwardo (np. 8min zamiast przepisowych 12). Masło podsmażyć razem z mąką, tworząc zasmażkę. Wymieszane ze śmietaną mleko wlać do zasmażki. Gotować około 5-7 min, cały czas energicznie mieszając, potem dodać ser oraz przyprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (posmarowanym wcześniej odrobiną masła) ułożyć makaron na przemian z zapiekanym serem. Zapiekać w piekarniku w temp. ok 200 stopni C, przez około 15 min. Przed podaniem przyozdobić świeżymi ziołami, np. bazylią (choć jak jej nie ma pod ręką, to mięta też będzie dobra;))

Smacznego!