AMERYKA OD KUCHNI

AMERYKA OD KUCHNI: PUMPKIN PIE W ZDROWSZYM WYDANIU

Witajcie moi drodzy w październiku 🙂 Postanowiłam rozpocząć nowy cykl na blogu – Ameryka od kuchni. Mam pełną świadomość, że nie będzie to zadanie łatwe! Przede wszystkim dlatego, że pierwszym skojarzeniem większości ludzi z kuchnią amerykańską jest hamburger i frytki z McDonalda. A ja będę starała się zmienić ten obraz i pokazać, że kuchnia w Stanach to coś więcej niż fast-foody i pianki marshmallow na deser 😉 Do profesjonalnej kucharki i znawczyni kuchni mi daleko, ale przyznam, że uwielbiam próbować nowych smaków a gotowanie i pieczenie sprawia mi dużo radości.

Co planuję w ramach tego cyklu? Przepisy na mniej lub bardziej amerykańskie dania, popularne posiłki robione w domu lub podejrzane w restauracji oraz trochę ciekawostek o gotowaniu w Ameryce (jestem także otwarta na Wasze propozycje, o czym chcielibyście przeczytać w kolejnych postach).

*

Jako, że mamy październik, miesiąc dyni, na pierwszy ogień zapraszam na ciasto dyniowe. Jest to mój debiut, nie tylko jeśli chodzi o pieczenie tego smakołyku, ale także o… jedzenie. Naprawdę nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować ciasta dyniowego! Komplement ze strony mojej amerykańskiej rodzinki, która stwierdziła, że to najlepszy pumpkin pie, jaki jedli w życiu, był zatem bezcenny :)))

image2

Ciasto dyniowe, które zaprezentuję poniżej, nie jest ciastem do końca tradycyjnym. Jest to znacznie zdrowsza wersja popularnego wypieku, opierająca się na filozofii paleo. Ciasto nie zawiera mąki pszennej (a więc i glutenu), mleka i cukru. Wszystkie “niezdrowe” składniki zostały zastąpione zdrowszymi odpowiednikami a mimo to ciasto jest przepyszne. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis! (nawet będąc na diecie:D)

Składniki

Spód ciasta:

  • 125 gram obranych orzechów włoskich
  • 125 gram mąki migdałowej
  • 1 białko
  • spora szczypta soli

 

Masa dyniowa:

  • 1 puszka (ok 425gram) puree dyniowego (można oczywiście przygotować to puree samodzielnie blendując ugotowaną/upieczoną dynię na gładką masę)
  • 100 gram obranych orzechów włoskich
  • 25-30 gram niesolonych orzechów nerkowca
  • 3 jajka plus 1 żółtko
  • 85-100 gram miodu
  • 85-100 gram syropu klonowego
  • szklanka wody (lub mniej, dodajemy wg uznania)
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu (lub więcej – ja dodałam ciut więcej), 1 łyżeczka imbiru, startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki startych goździków, kardamonu i soli. Można też użyć gotowych przypraw do ciasta dyniowego (w Stanach jest gotowa mieszkanka Pumpkin Pie Spice)

 

image1

 

Przygotowanie

Spód: Piekarnik rozgrzewamy do ok. 200 stopni. Blendujemy orzechy na gładką masę. Dodajemy białko, mąkę migdałową oraz sól i mieszamy aż do połączenia składników. Wykładamy na formę o średnicy 20-22 centymetry i nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach. Pieczemy przez ok. 20 min. aż ciasto się zarumieni. Studzimy przed nałożeniem masy.

Masa: Piekarnik rozgrzewamy do ok. 175 stopni (redukujemy temperaturę po pieczeniu spodu). Orzechy włoskie i nerkowca blendujemy (można dodać trochę wody dla ułatwienia pracy blenderowi:)). Dodajemy jajka, miód i syrop klonowy i blendujemy kilka minut na gładką masę (znów dodajemy trochę wody). Następnie dodajemy puree dyniowe wraz ze wszystkim przyprawami i mieszamy aż do połączenia składników. Wylewamy masę na przestudzony spód. Pieczemy około 40-45 min. Studzimy lub schładzamy przed podaniem. Serwujemy z bitą śmietaną (można posypać odrobiną cynamonu).

Prawda, że proste?

A Wam się podoba pomysł nowego cyklu? 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz