WIZA J-1 WYMIANA KULTURALNO-NAUKOWA

1536 Wyświetleń 2 komentarze

Ze względu na fakt, że nie mogę Wam jeszcze pokazać kawałka Ameryki, postanowiłam napisać kilka postów dotyczących moich przygotowań do wyjazdu. Dziś będzie od nieodzownym elemencie każdej wyprawy do Stanów. Jeśli masz polski paszport to nieważne, czy chcesz spędzić tam urlop, podjąć studia czy może rozpocząć pracę – konieczne jest posiadanie wizy (wiele europejskich państw jest objęte Visa Waiver Program, czyli programem ruchu bezwizowego, który umożliwia podróżowanie na czas do 90 dni, bez konieczności posiadania wizy, jednak Polska nie jest nim objęta).

Wyróżnia się dwa typy wizy – imigracyjne i nieimigracyjne.Wiza imigracyjna, w największym skrócie, daje możliwość wjazdu na teren USA i podjęcie tam legalnej pracy. Dla większości osób otrzymanie takiej wizy wiąże się z otrzymaniem zielonej karty. Zazwyczaj szczęśliwcami są współmałżonkowie lub krewni obywateli amerykańskich. Wiza nieimigracyjna jest zdecydowanie łatwiejsza do zdobycia 😉 Daje ona prawo do przebywania tymczasowo i pod określonymi warunkami na terenie USA. Warunki zależą oczywiście od rodzaju wizy (o różnych rodzajach wiz nieimigracyjnych możecie poczytać na stronie ambasady – tutaj).

Ja wybieram się na podbój USA na wizie J-1, czyli Exchange Visitor (po polsku nazywana wymianą kulturalno-naukową) i to niej skupię się tej notce. Ta wiza przeznaczona na przykład dla osób pragnących w Stanach Zjednoczonych odbyć staż lub przeprowadzić badania na wcześniej ustalonych warunkach w ramach zatwierdzonego programu sponsorowanego przez organizacje non-profit lub placówki oświatowe – do programów tego typu kwalifikują się między innymi studenci studiów podyplomowych, absolwenci medycyny udający się do USA w celu zdobycia specjalizacji, stypendyści tymczasowo zasilający kadry uniwersyteckie i zapraszani przez uniwersytety lub uczestnicy szkoleń biznesowych. Na wizie J-1 do Stanów mogą się wybrać także uczestniczy programów typu Work & Travel lub Au Pair, w ramach którego wybieram się właśnie ja 🙂 Jako, że ideą programu jest wymiana kulturalna, zdarza się, że uczestniczy programów opierających się na wizie J1 mieszkają u amerykańskiej rodziny, by lepiej poznać życie w tym kraju – tak będzie właśnie i w moim przypadku.

Na chwilę obecną koszt uzyskania wizy J-1 wynosi 160$ i ta opłata nie podlega zwrotom w przypadku odmowy wizy lub rezygnacji z wyjazdu.

Jakie dokumenty potrzebujemy by ubiegać się o wizę J-1?

  • paszport ważny przynajmniej dwa lata
  • wypełniony formularz DS-160 (znajdziecie go tutaj)
  • formularz DS-2019
  • dowód wniesienia opłaty wizowej
  • zaświadczenie o niekaralności

 

Ja samo załatwianie swojej wizy wspominam raczej nieciekawie. Wizyta u fotografa w celu zrobienia mało twarzowego zdjęcia (en face, bez cienia uśmiechu i we włosach za uszy), kilkukrotne podchodzenie do wypełniania aplikacji zawieszającej się raz po raz i zawierającej setki idiotycznych pytań („Czy jedziesz do USA w celach terrorystycznych?” chyba przebiło wszystko), potem sama wycieczka do ambasady w Warszawie, z malutką torebką i bez żadnych urządzeń elektronicznych (oprócz komórki, którą oddajesz przy wejściu), duży stres przed rozmową z konsulem (akurat w moim przypadku bardzo miłą!), a potem jeszcze odbieranie paszportu z wizą z innego miasta (ponieważ do domu już nie dowożą) – ale w końcu mogę pochwalić się jakże ważnym i wyczekanym dokumentem. A wszystkim, którzy w najbliższym czasie wybierają się do USA (np. odwiedzić mnie:)) i cała papierologia związana z wizą jest jeszcze przed nimi, polecam się uzbroić w cierpliwość 🙂

2 Komentarzy
  • Anonimowy 30 sierpnia 2015, 18:31 Odpowiedz

    Nie wiem czy jest być może taki post, bo jestem nowa na Twoim blogu (btw wydajesz się być bardzo otwarta, pomocna i do tego sympatyczna!), ale na jakiej zasadzie wyjeżdżałaś pierwszy raz do USA i jak udało Ci się dostać wizę by móc potem tam zostać? 🙂

    • kashienka 3 września 2015, 21:16

      Wyjechałam jako Au Pair z agencją Cultural Care i to oni pomogli mi nieco w formalnościach wizowych. Półtora roku w Stanach spędziłam na wizie J1. (po roku pobytu ubiegałam się o nową wizę tej samej kategorii by przedłużyć swój program o pół roku). Jeśli masz więcej pytań – zapraszam na maila 🙂

Skomentuj

Przepis wynik *